Pentekening vs Schilderij

 
Takje nog kleiner.jpg
 

Voor een geboortekaartje op maat kan je kiezen tussen een pentekening of een schilderij. Maar wat is het verschil nou precies?
Omdat deze vraag vaak wordt gesteld volgt hier enige verduidelijking.

Hieronder zie je een pentekening en een schilderij gecombineerd, links is de pentekening, rechts het schilderij. Als je doorklikt zie je ze beide in hun geheel.

Pentekening

Een pentekening is eigenlijk een lijntekening die digitaal wordt bewerkt en in kleur omgezet.
Het kleurenschema bij een dergelijk ontwerp is beperkt. Een pentekening zal altijd wat strakker, soberder en grafischer ogen dan een schilderij. De achtergrond is ook altijd wit of een andere monochrome kleur.

foto.jpg

Schilderij

Een schilderij is een meer ambachtelijk product. Het wordt volledig met de hand geschilderd met gouache- of aquarelverf. Je kan het zo vol of leeg maken als je zelf wilt: een achtergrond van junglebladeren, een veld vol bloemen of een kleurige bloemenkrans op een transparante achtergrond zodat het papier van het kaartje goed zichtbaar blijft, aan jou de keus. Als het schilderijtje klaar is, krijgt het een kader zodat het mooi bij de geboortegeschenkjes gepresenteerd kan worden en later ook de kinderkamer kan sieren. Het is een uniek aandenken aan de geboorte van je kleintje dat hij of zij altijd kan blijven koesteren.

emilia.jpg

Kleur

Om de harmonie te bewaren is het aan te raden om bij een pentekening het kleurenschema beperkt te houden. Je hoeft het niet per se bij twee kleuren te houden, maar het is aangeraden om voor een maximum van vier verschillende kleuren te kiezen.

Een schilderij daarentegen kan zo kleurig worden als je zelf wilt.

Misschien heb je zelf al ideeën voor het kleurenschema. Anders doe ik een voorstel, zoals je kunt zien in de voorbeelden hieronder.

schets.jpg
Voorbeeld schetsen.jpg