Kunstenfestival 2012

Deze maand versierde ik een circusdecor voor het kunstenfestival op de Emiliushoeve in Bevel.

Het was een fantastische editie met stromen bezoekers, zalig weer, prachtige muziek en -uiteraard- veel kunst. Waaronder dus dit  circus decor van mijn hand.

Het was een huzarenwerkje, maar heel plezant om te doen. Ik kreeg een kaal decor en mocht dat naar eigen inzicht decoreren en beschilderen.

Allereest gaf ik het geheel een likje passende verf en daarna heb ik de kaders behangen met behang uit de befaamde Gentse behang winkel van de gezusters Priem, waarover ik al eerder lovend heb verteld. Awel, nu ben ik dus niet meer zo lovend. Het was eigenlijk een zeer traumatische ervaring om daar nog eens behang te gaan kopen. Mijn moeder en ik kwamen nietsvermoedend de winkel binnegestapt, waarop we meteen bestookt werden door de twee oude behang-dametjes met allerlei diepgaande behang-vragen als ' Wa wil d'èn?'  ' Iet me blommekes? Wa zègde? Joare '40, da bestoa ni miere zulle, wulder zijn twieduusttwaalf hé masken!' ' Ah, in de STIJL van de joare 1940, woarom zègde da ni? Ah, watte, gij et da gezegd, ek hattet ni gehuurd pertank.' ' Nieje! Ni aanrake!' *PATS* (klets op mijn hand) ' Gulder wijst aan wa dadde schuun vind en wulder tone et u!' ' Ja, wadest nu, wa zuukte nu eignlek? Dees?' ( ze tonen iets monsterachtigs met bloemen in reliëf) ' Ni goe? Tes pertank afwasbare!' ' Dedees dan? ( Het kan nog erger: jaren '80 hawaï bloemen met fushia/turqoise kolibris!) 'Nieje?  Ja santé, gulder zijt wel gien gemakklijke hé?' 'Tes weereal om et geld te duun zekers? Tegewuurdig eeft er niemand nog smaak, et gaat alleen maar om et geld in ulder portemoneetse!' (geen idee waar dat vandaan komt) Na veel kletsen op mijn hand (hoe kun je nu behang bekijken als je het niet mag aanraken en het allemaal rechtopstaand in dozen verstopt zit?) en heen en weer gevraag over de grote van de gewenste jaren '40 blommekes en het feit of het al dan niet twieduusttwaalf is en of ik mij daar dan wel bewust van ben ( 'Wulder emmen pertans een vree schuune niev collectie ze madams!'), trekt één van de twee pinnen een rol behang uit een doos en hoezee! Het is raak. Schuune blommekes, precies genoeg kitch en een heerlijk vintage sfeertje. En tot mijn verbazing krijg ik plots alle lof toegezwaaid. ' Vree goei keus. Echt kwaliteit, da ziede. Da make ze niemier tegewuurdig zelle. Goei smaak, maske. Azuun schuune blommekes!' Plots 180° gedraaid, onze madams!

Voor ronde twee happen we nog even naar adem. Wat zeg ik, we moeten even naar buiten om nieuwe, frisse moed te verzamelen. Een uur later  stappen we weer over de drempel, met knikkende knieën, klaar om te vinden wat we zoeken, hoe hard we ook op de behangrooster gelegd worden. 'Welgekume madams, wa had gulle gewenst?' 'Kaak àstemblieft ne kier rond, 't presseerd ni'  'Pakt ulder tijd, er es zu viele te zieng iere.'* Zo seniel als een achterdeur dus, die twee. Ze hebben ons totaal niet herkend en behandelen ons alsof we de eerste langverwachte klanten in jaren zijn! Wat een ongeloofelijk schouwspel! Maar het levert op, we stappen buiten met prachtig circus behang en jaren '40 blommekes die niet meer bestaan.

*(exusez mon gents)

Maar soit, waar was ik ? Ah ja, decor. Na het behangen schilderde ik alle kadertjes goud om ze vervolgens te decoreren met deze tafereeltjes:

En daarna deze taferelen:

En ja, het werd nog gekker. Want toen kwamen deze schouwspelen er nog bij:

Een levende kanonskogel-konijn.

En een circusbaron-schaap dat door een brandende hoepel springt...

...gevolgd door een rij prachtig uitgedoste schapen.

Valt het je op dat ik alle originele circusdieren heb vervangen door boerderijdieren? Het moest dan ook een passend decor zijn, het festival vond tenslotte plaats op een boerderij alwaar dit gebeest ruimschoots aanwezig is. Ze voelden zich best geflatteerd om model te staan voor mijn project!

En zo zag het decor eruit op de dag zelf

Een gezellig Black Cat White Cat achtig sfeertje (denk: Balkan). Met tafeltjes versierd met gebloemde tafelkleedjes, met links onze rode marokkaanse theetent en daarnaast mijn La cabane en voyage kraampje en daar weer naast het decor. Jammer genoeg heb ik geen betere foto's, mijn fotograaf-man moest naar een ander feest, helaas... Maar hij heeft plechtig beloofd om er volgend jaar wel bij te zijn en ik hoop van u hetzelfde, het is een echte aanrader!

Op de ene kant staat het circusdecor en op de andere kant heb ik het geheel versierd in een ouderwetse stijl. Met bloemetjesbehang  en schilderijtjes in gouden kitch kadertjes.

Zoek de vreemde -euhm- flamingo in de bijt!

Nijlpaarden passen zich aan elke omgeving aan, naar 't schijnt.

En ook gorilla's houden wel van een frisse duik op een warme zomerdag, jammer dat hij zijn zwembroek vergeten is.

En tot slot een verkouden kitch hert. Oftewel: een fanfreluchkes hert me een vallinge!