Herfstdieren

Ondanks de heerlijke Indian Summer die we nog cadeau gekregen hebben, komt de herfst er nu toch echt wel aan. Ik ben er nog niet helemaal klaar voor, maar ik moet toegeven dat het schilderen van herfstdieren het leed enigzinds verzacht heeft.

Deze gezellige dieren bereiden zich net als ik voor op het koude, natte seizoen met warme truien, paraplu's en véél thee (maar daar hoeft het voor mij niet persé koud voor te zijn, ik zweer elke dag bij een pot groene thee, zeer gezond, zo wordt er beweerd en ik geloof dat graag)

De knusse bruine beer is al aan zijn winterslaap begonnen, zijn oude wekker wijst aan hoeveel manen (maanden) hij nog kan doorslapen totdat de lente weer in't land is. Ik wou dat wij mensen dat ook konden doen, of op zijn minst op een lager pitje functioneren voor een tijdje, wat bij de houtkachel zitten, een dikke sjaal of trui breien, wie heeft daar nog tijd voor tegenwoordig?

De eekhoorns weten wat gezelligheid is en de regen houdt hen niet tegen om buiten te genieten van een kopje thee. En wat voor een kopje, ik heb het motief nageschilderd van pools servies dat te koop is bij Kaatje Landelijk Leven. Het is een servies waar ik al heel lang van droom, maar  dat ik mij voorlopig nog niet kan veroorloven.

De uil is geïnspireerd op een uil uit een oude vogel-encyclopedie, hij keek alleen een beetje kwaad, dus ik heb hem een iets vriendelijker blik gegeven. De koekoeksklok is eigenlijk een uilenklok en zegt in de plaats van 'koekkoek', 'oehoeh', maar dat merk je enkel als je heel goed luistert.

En de vos...die is verkouden!

Ik heb er postkaartjes van laten drukken

En ook de achterkant is een plaatje.

En een vosje als kussen is misstaat niet in de zetel, geeft meteen een herfstsfeer aan de woonkamer, net zoals een slaperig katje, trouwens...

Een mandje vol gezellige dieren.

De verhalentuin

Zoals ik al eerder vertelde maakten mijn vriendin Isabelle en ik een kunstproject voor openonumentendag in het Zilvermuseum in Deurne. Dit is een virtuele rondleiding doorheen de tuin en langs onze verhaaltjes. De mensen kregen een plannetje mee en als ze dit volgden kwamen ze uit bij verschillende objecten die wij voorzien hadden van een verhaaltje en een illustratie. Isabelle schreef de schitterende verhaaltjes en ik maakte er enkele dierentekeningen bij.

Eerst kwam  je voorbij Albert de muis. Dit verhaaltje hebben we verzonnen bij een vreemd raket-vormig voorwerp dat op de binnenplaats uit de grond stak en waarnaast aan de andere kant van het paadje een al even vreemdsoortig ding lag: een ijzeren bal met een gaatje er in. Slaat je fantasie van op hol, niet?

 Isabelle maakte er dit mooie tekstje bij:

Arthur de muis was verliefd op de maan.

Hij vond haar zo mooi rond en ze deed hem denken aan een grote bol kaas.

Hij besloot de maan te bezoeken.

Dus bouwde hij een raket.

Arthur schoot zichzelf af en vloog vele dagen rond, tot hij met een klap landde.

Benieuwd opende Arthur de deur van zijn raket.

Plots zag hij haar.

Zij was mooier en ronder dan ooit.

Arthur liep direct naar zijn mooie maan toe.

‘Mag ik, mag ik alstublieft voor altijd bij jou zijn?’ Stamelde hij.

‘Natuurlijk’ antwoorde zijn maan.

‘het zou zo gezellig zijn als er iemand

in mij kwam wonen.’

Dat deed Arthur

en samen waren ze dolgelukkig.

Vervolgens wandel je verder naar de gebroken harten put...

^Deze tekening is van Isabelle (zo mooi!)^

En daar krijg je dit prachtige verhaal te horen:

De gebroken hartenput

Heeft zijn naam niet gestolen

Jongens en meisjes met een gebroken hart gooien het in de put.

De harten vertellen dan hun verhalen,

over geliefden die verdwenen

 en brieven die onbeantwoord bleven.

Als je heel stil bent

hoor je de verhalen weergalmen door de put.

Een zeldzame keer vinden twee harten elkaar

en versmelten  tot één.

Enkele ogenblikken hoor je helemaal niets

en is de put stil.

Als je je omdraait en omhoog kijkt naar het dak, zie je de roddelende meeuwen zitten. Ze kwetteren wat af tegen elkaar.

Zeven roddelende meeuwen

zaten zich heel hard te vervelen

ergens bij het kippenhok,

de kippen waren al lang op stok

als plots de ochtend gloorde

en een kip de meeuwen hoorde:

“Schrielkippen, snoeshaan!”, en erge dingen

die je niet kon verstaan.

Toen de kip kwam kijken gingen de meeuwen

nog harder zeiken:

“wat een lelijke veren,

we zullen je eens een lesje leren!”

Waarop de kip zei, meer geïrriteerd dan blij:

“ach stop toch dat gegil en denk eens na

over het verschil”

“Is het beter jaloers te kwekken,

dan om afgunst op te wekken?”

De meeuwen werden toen heel stil.

De de hoogste toren van het kasteel is de lievelingsplek van de uil, hier verzamelt hij al zijn kennis in stapels boeken, die precies in de toren passen.

De uil zat onrustig op zijn tak.

verward keek hij voor zich uit.

Dit had hij nog nooit meegemaakt.

De uil wist altijd alles,

maar nu dus even niet

Hij begon zijn boeken te doorzoeken

naar een antwoord.

Maar hoe lang de uil ook zocht,

het antwoord bleef onvindbaar

Plots blies de wind in zijn gezicht

Toen wist hij het weer

Moe maar tevreden viel hij in slaap.

Deze heldhaftige krijger staat aan het einde van de tuin en als je goed kijkt zie je dat er op zijn schild eekhoorns prijken, die tot het volgende verhaaltje inspireerden...

 Het was een regenachtige dag.

Warre de eekhoorn

 werd er een beetje triestig van.

 Verloren dwaalde hij door zijn huis.

 Plots klopte er iemand op de deur.

 Daar stond Wiebe,

onder een grote paraplu.

 ‘Kom, we gaan naar buiten!’ Zei hij blij.

 En hij nam Warre bij zijn poot.

 Samen, met hun pluimstaarten

 rond zich heen

 genoten ze nog uren van de regen

Rechts van de krijger is de oude ruïne en hier staat staat een waskom, het is de waskom van Wesley de wasbeer...

 In de oude ruïne keek Wesley de wasbeer door het raam.

De zon scheen,

er was geen wolkje aan de hemel.

Het was een prachtige dag.

Opgewekt pakte hij zeep, spons en handdoek.

Hij schepte water uit de beek en

liet dit stromen in zijn kom.

Maar toen hij zich wou wassen,

was al het water weg.

Er zat een barst in de kom

“dan maar niet”, dacht Wesley

En hij sprong vrolijk in de rivier.

Het was een mooie dag.

Totebag met vosje

Voor deze Totebag photoshoot moest ik zelf even model spelen, wegens gebrek aan beter (ik had wel mijn broek eens mogen strijken, zie ik nu (:). En moest ik van mijn verloofde (jaja), meneer de fotograaf zo natuurlijk mogelijk heen en weer lopen, maar tegelijkertijd mocht ik ook weer niet teveel bewegen, anders stond de tas er niet goed op... Nu is de vraag, hoe in godsnaam doe je dat?! Zeer simpel: wasknijpers! Men neme een wasknijper en speldt deze aan de tas en dan aan het (gewillige) model (liefst aan haar kleren, natuurlijk). Resultaat: het model kan bewegen en de tas blijft (redelijk) stabiel.

Het is een gezellige shoot geworden, even tussendoor in onze middagpauze, genietend van de prachtige Indian Summer in onzen hof.

En last but not least: let ook even op de details van de tas, een mooi lederen kwastje, leren hengsels gemaakt van een oude leren jas. De tas zelf is vervaardigd uit ecologisch geproduceerd schilderscanvas dat ik hier nog had rondslingeren, als dat geen recyclage is!

Open monumentendag

Samen met mijn vriendin Isabelle heb ik de afgelopen tijd gewerkt aan een kunstwerk voor Undercover, een kunstproject voor jonge kunstenaars in samenwerking met Open Monumentendag. We kozen het zilvermuseum in Deurne en maatken er een vrolijke verhalentuin van. Op zondag 9 september kan je met je eigen ogen komen kijken hoe wasberen aanmeren via de slotgracht en hoe roddelende meeuwen alles doorvertellen wat ze te horen krijgen, zo ook dit: ' Wiste gij dadded zondag oepemonumentendag is?' ' Neije!' ' Tis pertang zo, en alt volk komt af om nor oegns te zien!' 'Echt wor?' 'Echt wor!' 'Awel, ik gon der zen!' 'Ikke oek!'

Deze roddelende meeuwen zijn geïnspireerd op de kwetterende oude madammen van Monty Phyton (die ik btw zeer goed kan nadoen, menig leraar zijn geduld is vroeger danig op de proef gesteld door de kwetterende oude wijvenstemmetjes van mijn vriendinnen en mij tijdens een of andere saaie les)

En tot slot heeft de wasbeer nog een boodschap:

The circus is in town

Hier zijn ze dan: de circusdieren reeks is op postkaarten en postertjes gedrukt. En om dit alles te begeleiden een ouwe gouden Dylan song. De liefheid van de surrealistische plaatjes wordt zo een beetje in balans gebracht door de snedigheid van de bard, dacht ik zo...

En deze stond nog niet op mijn blog: een jonglerende koe op een fiets! Het kan allemaal in het circus! (En in Dylans circus kan er nog veel meer, maar om dat te schilderen zou ik Dali moeten heten en mijn puntige moustache zou zich krullen van plezier bij het vooruitzicht om zulk een surrealistisch tableau te mogen vereeuwigen. Toch blij dat ik geen snor heb hoor!)

De achterkanten zijn ook bedrukt, met een gezellig ouderwets postkaart-motief, en nu: schrijven maar!

Het zou zo plezant zijn als we elkaar terug wat meer echte post gingen bezorgen, in plaats van al die digitale vluchtigheid. Ik spreek uiteraard in het voordeel van mijn winkel, maar ik meen het ook echt. Het is toch heerlijk om een handgeschreven kaartje in de postbus vinden?!